ÜNİVERSİTEMİZ SPATIUM-EIR TAKIMININ TEKNOFEST -SAĞLIKTA YAPAY ZEKA YARIŞMASINDA BAŞARISI

TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali 2022 Sağlıkta Yapay Zeka Yarışmaları içerisinde Bilgisayarlı Görüyle Abdomen(Karın) Bölgesi İçin Hastalık Tespiti Kategorisinde Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’nden SPATIUM-EIR takımı SPATIUM-BIGTES adlı projesiyle katıldı. Proje Rapor aşamasını 156 takım arasından 89 puanla başarıyla geçti. Yarışmanın devamında 150 takım arasından finale katılmayı başardı.

Karın ağrısı, acil servise başvuru nedenlerinin önemlilerindendir. Karın bölgesi, çok çeşitli organ yapılarına ev sahipliği yapmaktadır. Bu yüzden karın ağrısı nedenleri dikkatli şekilde irdelenmelidir. Hasta öyküsü ve hekim değerlendirmesi ve laboratuvar bulguları ilk aşamada çok önemli olmakla birlikte, şüphelenilen durumu doğrulamak ya da dışlamak, ayırıcı tanı listesini daraltmak için radyolojik görüntüleme tetkiklerinden sıklıkla faydalanılmaktadır. Multidisipliner değerlendirmeler sonucunda gereksinim duyulan tedavi durumu belirlenmektedir. Görüntülemeler tanı gruplarına ayrılarak uzman desteği eşliğinde ilgili işaretlemeler sonrası model geliştirildi.

Bilgisayarlı görüyle karın bölgesi hastalık tespiti projesinde, karın ağrısı şikâyeti başvurusu yapılmasına neden olan 6 (altı) klinik durum [1 – Apandiks iltihabı (akut apandisit), 2 – Safra kesesi iltihabı (akut kolesistit), 3 – Pankreas iltihabi (akut pankreatit), 4 – Böbrek/üreter taşı, 5 – Bağırsak divertikül iltihabı (akut divertikülit), 6 – Karın ana damar balonlaşması /yırtılması (aorta anevrizma/rüptür/diseksiyon)] ile ilgili karın bölgesine yönelik çekilen ilaçlı veya ilaçsız BT serileri üzerinden radyolojik görüntüleme algoritmaları geliştirildi. Geliştirilen algoritmalar hasta yoğunluğunun olduğu acil servislerde, radyoloji uzmanı eksikliği olan yerlerde sağlık alanında karşılaşılabilecek problemlere çözüm üretilecek, insan gücü arz ve ihtiyacı minimuma indirecektir.

SPATIUM Takımı Bilgisayar Mühendisliği Öğretim Üyesi Dr.Öğr.Üyesi Erkan ÇETİNER ile  Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı/Obezite ve Diyabet Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof.Dr.Taner BAYRAKTAROĞLU’nun Danışmanlığında Bilgisayar Mühendisliği Öğrencilerinden Handan TERZİ, Atakan SAKALLI ve Abdullah ÖZKAN tarafından oluşturuldu. Ayrıca Tıp Fakültesi, Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr.Güldeniz Karadeniz ÇAKMAK, Tıp Fakültesi Radyodiyagnostik ve Görüntüleme Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Banu ALICIOĞLU, Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezinden Arş.Gr.Dr.İlke Aktuğ BUZKAN (Genel Cerrahi Anabilim Dalı), Dr.Mert Can ÖZMAN (Radyodiyagnostik ve Görüntüleme Anabilim Dalı) Mesut UYSAL ve Nadir KAYMAK da projeye katkıda bulundular.

Handan TERZİ, Atakan SAKALLI ve Abdullah ÖZKAN’nın yoğun çalışmaları sonrası geliştirilen proje SAPTIUM-BIGTES modeli TEKNOFEST 2022 Sağlıkta Yapay Zeka Yarışması Üniversite ve Üzeri Seviyesi Bilgisayarlı Görüyle Abdomen Bölgesi için Hastalık Tespiti Kategorisinde final yarışmasına katılmaya hak kazandı.

Üniversitemiz SPATIUM-EIR takımımıza başarılar dileriz.