“DİYABET DESTEK NOKTASI” / DİYABET AİLE SAĞLIĞI EĞİTİM PROGRAMI-DASEP PROJESİ ZONGULDAK İLİMİZDE BAŞLADI

T.C. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nün ve Türkiye Diyabet Vakfı yürütücülüğünde, Dünya Diyabet Vakfı (“World Diabetes Foundation”)’ desteği ile “DİYABET DESTEK NOKTASI” / DİYABET AİLE SAĞLIĞI EĞİTİM PROGRAMI-DASEP projesi Zonguldak ilimizde başladı. Proje’de yer alan 20 ilden birisi Zonguldak olarak belirlendi. Ulusal boyuttaki bu projenin eğitim toplantısı Antalya’da yapıldı. İkinci toplantısı ise Zonguldak ilimizde Devrek ‘te gerçekleştirildi.

Projenin hedefi; Aile Sağlığı Çalışanlarının (ASÇ) planlanacak eğitimlerle diyabet konusunda bilgi ve farkındalıklarının artırılması, Eğitimi alan ASÇ tarafından diyabetle ilgili temel bilgilerin ve sağlıklı yaşam tarzı konusunda eğitimlerin diyabetli bireylere ve yakınlarına sunulması, 18 (on sekiz) yaş üstü diyabetli bireylerin ve gönüllü yakınlarının hastalık ve tedaviye yönelik kapsamlı eğitimlerinin sağlanması, Sağlık Bakanlığı’nın uygun gördüğü illerde Suriyeli göçmenlere hizmet veren “Göçmen Sağlığı Merkezlerinde/Birimlerinde çalışan Suriyeli sağlık personeli tarafından diyabetli bireylerin ve gönüllü yakınlarına diyabet konusunda eğitim verilmesidir.

Projede yer alacak Aile Sağlığı Merkezi Hekimleri ve Sağlık çalışanlarının eğitimine 24 Nisan 2019 tarihinde Zonguldak Devrek Hastanesi Konferans Salonunda başlandı. Eğitim programı iki günlük planlandı. Eğitime Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr.Taner BAYRAKTAROĞLU, İl Sağlık Müdürlüğü İl Proje Sorumlusu Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Birim Sorumlusu Dr.Rikkat Gizem Akyol, İlçe Koordinasyon sorumluları Devrek İlçe Sağlık Müdürü Dr Gülfer Çetin, Hemşire Burcu Yokarıbaş, Hemşire Selda Kaya, Devrek Fehmi Işık Aile Sağlığı Merkezi Hekimleri ve Sağlık çalışanları katıldı.

Eğitim programının açılışında saygı duruşu ve İstiklal Marşı sonrası İl Sağlık Müdürü adına İl Proje Sorumlusu, Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Birim Sorumlusu Dr. Rikkat Gizem Akyol tarafından projenin önemi ve proje süreci anlatıldı.

İlk ortak oturumda DASEP İl Eğitim Koordinatörü Prof.Dr.Taner BAYRAKTAROĞLU tarafından proje anlatıldı. Proje akışı, süreci ve yapılacaklar anlatıldıktan sonra proje ile ilgili sorular cevaplandırıldı. Devamında projenin gerçekleşeceği Fehmi IŞIK Aile Sağlığı Merkezi Hekimleriyle güncel diyabet tedavisini içeren interaktif vaka sunumu yapıldı.

Eğitim programının ikinci gününde AQile Sağlığı Merkesi Çalışanlarına diyabeti tanıyalım, tıbbi beslenme tedavisi, egzersiz, vücut bakımı, tedavide kullanılan ilaçlar, injeksiyonla kullanılan diyabet ilaçları, diyabette organ hasarları eğitimi verildi.

Karşılıklı soru –cevaplar, eğitim sonrası değerlendirme ile eğitim programı tamamlandı.