RAMAZANDA NASIL BESLENMELİ?

Bülent Ecevit Üniversitesi Obezite ve Diyabet Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof.Dr. Taner BAYRAKTAROĞLU, ramazan ayında beslenmede nelere dikkat edilmesi gerektiğine yönelik açıklamalarda bulundu.

“Ramazan süresince var olan hastalıkların hangi aşamada olduğu, gerektiğinde takip edildiği hekimlerce gözden geçirilmeli ve kontrollerdeki tavsiyelere uyulmalıdır. Sonuçta ister sağlıklı, ister oruç tutabilen hastalar olsun uzun açlık dönemi için beslenme ve fiziksel aktivitelerine dikkat etmelidir.

Ramazanda açlık süresi 17-18 saate çıkmaktadır. Oruç tutarken beslenmedeki değişiklikler vücudun ağırlığını ve metabolizmasını etkilemektedir. Bu etkiyi olumlu yönde tutmak için ramazan boyunca beslenme ve aktivitelere dikkat edilmelidir.

Metabolizmada yavaşlama, enerji harcaması, vücut hareketlerinde yavaşlama, mide asidinde değişiklikler, vücudumuzun su miktarında değişiklikler, tansiyon, sindirim güçlükleri ve diğer sorunlar sağlığımız açısından ramazanda beslenmeye dikkatimizi arttırmamızı gerektirir. Ağır, yağlı ve aşırı besin tüketimi kiloyu arttırabilir. Metabolik dengeyi bozmayacak şekilde karbonhidrat, protein, yağ, su, vitamin ve mineraller yeterli düzeyde alınmalıdır.

Ramazan süresince iftar ve sahur öğünlerinde ağır yemek yenilmemelidir.  Sahur mutlaka yapılmalıdır. İftardan sonra iki küçük ara ile mutlaka sahur ile dört öğün halindeki beslenme düzeni sağlık için en uygunudur. İftarda ve sahurda mideye yüklenilmemelidir. Az veya en az iki öğünü bir öğüne indirmek zaten uzun olan açlık süresini daha da uzatır. Ayrıca hızlı ve çok yemek yenmemelidir. Yeterince su alınmalıdır. İftar ve sahur arasında 1.5 litre kadar su içilmelidir. İftardan yaklaşık bir saat sonrası düşük tempoda ve en az 10 dakikalık yürüyüş yapılmalıdır.

Bülent Ecevit Üniversitesi Obezite ve Diyabet Uygulama ve Araştırma Merkezimiz Kamuya bağlı-ücretsiz- kurulan,  obezite/şişmanlık ve diyabet/şeker hastalığı riski bulunanlar ile hastalara yönelik tetkik, tedavi ve takiplerini yapmaktadır. Hastalığı bulunmayan veya sağlık kontrollerini yapmak isteyenlerin de ücretsiz yararlanacağı bir merkezdir. Merkezimizde sağlıklı beslenme, diyabet veya obezite bulunanlarda kişiye özel beslenme eğitimleri verilmektedir. Hem sağlığı koruyarak hem de kilo vermeyi sağlayacak eğitim, tedavi planlamaları yapılmaktadır. Ramazan süresince sağlığı ve beslenmesi ile endişe duyan herkesin rahatça başvurarak ücretsiz sağlık kontrolü yaptıracağı ve hizmet alacağı bir merkezdir. Merkezimize 291 2425 veya 0 850 288 30 26 numaralarından ulaşılmaktadır.”

[<Icerik: Telefonla Randevu>]